Otizm Spektrum Bozukluğu

Otizm spektrum bozukluğu, sözel ve sosyal iletişim becerilerinin etkilendiği gelişimsel bir durumdur. Belirtiler erken çocukluk döneminde görülmeye başlar ve çocuk büyüdükçe belirginleşir. Otizmin erken belirtileri sıklıkla konuşmada gecikme (kelime çıkışında gecikme, bilinen kelimelerin unutulması), göz teması kurmama, çağrıldığında ismine bakmama şeklinde olmaktadır. Dönen çizimlerle ilgilenme, kendi etrafında dönme, bir nesne/cisim/oyuncakla tekrarlayan şekilde ilgilenme, aynı ses veya sözcükleri tekrarlama gibi tekrarlayıcı, basmakalıp davranışlar görülebilir.
Bozukluğun belirtileri her bireyde farklı biçim ve ağırlıkta görüldüğü için bu duruma otizm spektrum bozukluğu adı verilmiştir ve her bireyde bütün belirtiler olmayabilir.
Çocuğunuzun sosyal becerilerinde ve sözel etkileşiminde güçlükleri olabileceğine dair şüphe duymanız halinde, kısa süre içinde çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanına danışmanız önemlidir. Çünkü, otizmin belirtileri varlığında, erken tanı ve müdahalenin, belirtileri tamamen ortadan kaldırabileceği bilinmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir