Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, dikkatsizlik ve hiperaktivite/dürtüselliğin seyrettiği gelişimsel bir bozuktur. Biyolojik, ruhsal, genetik nedenlerin birlikte oluşumuna katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Sıklıkla okul döneminde, günlük hayatın akışını etkileyen hareketlilik (süreli kıpır kıpır olma, sırada oturmakta zorlanma, derste gezinme gibi), dürtüsellik (sabırsızlık, acelecilik, beklemede zorlanma), dikkati başlatma ve sürdürmede zorluk (başladığı işi bitirememe, başka şeylerle uğraşma gibi) şeklinde ortaya çıkabilir. Belirtiler okul öncesi dönemde de görülebilir. DEHB tanısı konulabilmesi için birçok belirtinin birlikte olması ve en az iki alanda çocuğun/gencin işlevselliğini etkiliyor olması gerekir.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı çocuk ve ergen psikiyatri uzmanları tarafından, öykü, klinik görüşmeler ve okuldan edinilen bilgiler ile konulabilir. Psikometrik testler, gerektiğinde tanıyı desteklemek ve eşlik eden durumları saptamak amacıyla kullanılabilir.
DEHB tedavisinde her olguya gereksinimine uygun bir yol çizmek gerekmektedir. İlaç tedavileri, davranışçı yöntemler ve anne-baba eğitimi uygulanabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir